Startpagina.
Reisverslagen.
Het schip.
Wie zijn wij.
Het plan!.
Contact.
Vervolg communicatie

SSB: Single Side band radio
Dit is voor iedere lange afstand zeiler een must. We gebruiken hem dagelijks voor:
  1. Binnen halen van mail via de sailmail
Je kan in verbinding blijven met het thuis front. Een maal per dag checken we onze mail en   geven dan ook een
Positie rapport door wat automatisch op onze website gezet wordt.
   2. Het ontvangen van grib files en weerkaarten. Dit doe ik tegenwoordig via HAM frequenties. Het gaat dan niet         van de beperkte tijd van sailmail af .  HAM geeft bijna onbeperkte tijd op hun frequenties.
   3. Het bijhouden van het sociaal kontact met andere schepen over de aardkloot Zeker als je op een oversteek zit is                     het heel pretig als er iemand is die weet waar je zit en hoe het met je gaat
   4, Het uitluisteren van weer goeroe’s, zoals er is Herb en Chris Parker  en safety-nettten.
   
Iridium telefoon
Deze hebben we recentelijk aangeschaft. Nog niet  gebruikt maar is een backup systeem als de SSB uitvalt. Dan kunnen we toch nog weer enzo binnen halen. We gaan hem pas activeren als we de pacific ingaan.

Vissen   
Dit is onze favorieten bezigheid tijdens een zeiltocht. We hebben er al veel geld aan besteed want we zien steeds mooiere spullen en raken ook veel kwijt door vissen die te groot zijn of omdat ons tuig ergens achter blijft hangen. De opzet is simpel.
Een trommel met 200 m lijn, zit vast aan de achterpreekstoel en afhankelijk of we motoren of zeilen vieren we 50 of 30 meter lijn. Aan het eind zit een nep aas. Een fel gekleurd inktvisje met een stalen voorloop.
Hebben we beet dan halen we de lijn langzaam in en proberen de vis te vermoeien. We hebben een haak en een vangnet om hem binnenboord te halen en ligt hij eenmaal aan dek dan doen we wat alcohol in zijn kieuwen. Hij gaat dan spontaan in een coma en wij hebben alle tijd om hem te slachten.
We hebben in de Med. veel tuna’s en makreel gevangen en hier op de Atlantische oceaan, baracuda en dorado. We bakken, grillen of  roken de gevangen vis.

Ankeren
We gebruiken sinds ons vertrek uit Nederland het “Bruce” anker (30 KG) en het heeft ons nog geen enkele keer in de steek gelaten. Nu moet in wel toegeven dat ik altijd erg scheutig ben met de ankerketting. Ik hou minimaal 5x water diepte aan en als de ruimte het niet toelaat laat ik een gewicht van 20 kg langs de ankerketting zakken en dat werkt ook goed. Ik zet er verder altijd een schok opvanger bij. (een sterke lijn met een rubbere elastiek die ook bij afmeren wel eens gebruikt wordt.)
Heb in Salvador de ketting opnieuw laten galvaniseren. Kost een paar centen maar hij komt er weer als nieuw uit.

Veiligheid
Hier kan ik bladzijde vol over schrijven. Het belangrijkste is gebruik je hersens.
Het grootste gevaar is man over boord. Dus nemen wij het volgende in acht:
>In de nacht en in de kuip, zwemvest aan en aangelijnd zitten
>Indien alleen Niet aan dek komen.
>Indien aan dek, je maat laten kijken en zelf aangelijnd met zwemvest aan werken. Altijd   een hand voor je zelf en een voor het schip
>Indien er met bomen of zeilen geschouwd moet  worden dan doen we dat met 2 man.
>Nooit overboord plassen heren. Dit is grootste oorzaak van MOB
>Voer in de nacht niet te veel zeil. Snelheid is niet belangrijk. Jen bent maar alleen en dus zijn wind  veranderingen makkelijker te handelen
We voeren s’nachts het 3 kleuren top-led-light en als er een schip in de buurt komt doen we de grote navigatie verlichting aan en zetten we de marifoon op 16 aan.
De AIS staat altijd aan en de radar op Stb en kijken om de 15 minuten of we iets gemist hebben. Let ook goed op of er geen buien eraan komen, als er regen inzit zie je hem goed op de radar.

Zonwering
Zorg voor een stevige bimini die je ook tijdens het zeilen kan laten staan. Je verbrandt letterlijk als je niet uitkijkt. Ook een zonnetent over de salon is essentieel. Het scheelt enorm veel hitte.
Zorg ook voor zonwerende covers over de dekluiken

Internet
Aanvankelijk had ik een poors men wifi.. Dit is een een usbstickje voor een schotel geplaatst met een usb verlengsnoer van max. 5 meter. Dit werkt geweldig. Het nadeel is dat je altijd gericht moet blijven en dat is voor ankerliggend een hele klus.
Ik heb nu een omni-directional antenne met een wiress lan versterker en dat werkt ook heel goed. Je pikt altijd wel ergens een signaal op en meestal gratis. Als we niets ontvangen gaan we met de laptop naar een internetcafe. We bellen de hele wereld naar vaste lijnen gratis via VIOPBUSTER.com of  via skype(indien mensen ook online zijn) Naar mobiele nummers kost het 0,25 p/m
Skypen is geweldig, vaak in combinatie met een camera en het is alsof je thuis bent. Zorg voor een laptop die dat aan kan en een lange batterij tijd heeft want stroom vinden is vaak een probleem. Er zijn veel gratis wifi spots en dan zit je in het gras of op een bankje.

Koken op gas.
We koken op gas. Gas is op veel plaatsen te krijgen. Het wordt door de regelgeving wel steeds moeilijker. Soms moet je de juiste connectors hebben. Koop geen stalen flessen maar neem de kunststof flessen  of rvs. Onze flessen werden in Trinidad niet meer gevuld omdat ze te roestig waren.
We hebben ook een electrisch plaatje en een elektrische waterkoker, handig als je aan de walstroom ligt en als de generator draait. Scheelt veel gas.
Ik heb de wijsheid niet in pacht maar we hebben wel al 4 jaar
ervaring met cruisen. Als je vragen hebt schroom niet om een mailtje
 te sturen naar info@jj-witteraaf.nl             
Misschien kan ik helpen